12 gadus vecais Jānis Valdmanis mājup no pasaules čempionāta loka šaušanā telpās Rumānijā pārvedis divas medaļas! Puisis pirms sešiem gadiem pieveicis ļauno slimību - vēzi, un nopietni pievērsies šaušanai ar loku. Tagad Jānis ir viens no labākajiem savā vecuma grupā, vēsta raidījums "Panorāma".


Jānis teju no visām sacensībām pārvedis medaļas. Rumānijā puisis izcīnijis divas - bronzu un sudrabu. Viņš atzīst - viegli nav gājis. Sacensību laikā puika saslimis, un šaut bijis grūti, taču visu izturējis godam.

Divās atsevišķās ieskaites klasēs, šaujot ar atšķirīgas konstrukcijas lokiem, Jānis izcīnīja sudraba un bronzas medaļas.

Kopumā pasaules čempionātā Rumānijā piedalījās 350 loka šāvēji no 26 valstīm. Latviju pārstāvēja 30 sportisti. Latvietim Jānim šīs bija pirmās šāda līmeņa sacensības. Viņš startēja bērnu grupā, kurā bija ap 30 šāvēju.

Jānis loka šaušanai pievērsās pirms sešiem gadiem. Tolaik puika cīnījās ar vēzi, un ārsts ieteica pievērsties kādam sporta veidam. Jānis ļoti atzinīgi izsakās par savu treneri - vienu no labākajiem Latvijas šāvējiem Eduardu Lapsiņu.

"Mans treneris ir stingrs un vislabākais," stāsta Jānis.

Jānis apņēmies turpināt treniņus un nākamgad startēt jau junioru grupā.

Jaunais censonis mācas Rīgas 19. vidusskolas 5. klasē. Viņš neslēpj, ka lielākais sapnis ir olimpiāde.

"Profesionāls sports ir profesionāls sports - tad viss ir jāliek pie malas. Tikai un vienīgi jānodarbojas ar sportu," saka Jāņa treneris. "Pēc četriem gadiem Tokijā olimpiskās spēles. Pretī mums stājas visas lielvalstis. Korejā ir pieci miljoni loka šāvēju. No tiem viņi izlasīs trīs puišus un trīs meitenes. Mēs liksim pretī visus trīs cik mums ir. Tāda lūk ir situācija.. " atklāj Lapsiņš.

Latvijas loka šāvēji pagaidām vēl nekad nav kvalificējušies olimpiskajām spēlēm. Tiesa gan, paralimpiskie loka šāvēji pērn pārstāvēja Latviju Riodežaneiro paralimpiskajās spēlēs.

LSM.lv