Krievija piektdien ANO Drošības padomē brīdināja, ka militāri varianti reakcijai uz Ziemeļkorejas kodolprogrammas un ballistisko raķešu programmas radītiem draudiem ir "pilnīgi nepieņemami" un būtu ar "katastrofālām sekām".


Krievijas ārlietu ministra vietnieks Genadijs Gatilovs sacīja, ka vajadzētu nopietni izskatīt Ķīnas priekšlikumus atsākt sarunas ar Ziemeļkoreju un ka sankcijas vien nebūtu iedarbīgas.

Ziemeļkoreja "izturas nepiedienīgā veidā," teica Gatilovs. "Tajā pašā laikā spēka lietošanas varianti ir pilnīgi nepieņemami un var novest līdz katastrofālām sekām."

Drošības padome bija sanākusi uz sēdi, lai mēģinātu vienoties par globālu atbildi Ziemeļkorejai. ASV uzskata, ka ir jāiesaista Ķīna, lai tā pastiprinātu spiedienu uz savu sabiedroto Phenjanu.

Ziemeļkoreja mēģina izstrādāt tāla darbības rādiusa raķeti, kas ar kodolgalviņu spētu sasniegt ASV kontinentālo daļu. Lai to panāktu, Phenjana ir sarīkojusi piecus kodolizmēģinājumus, tai skaitā divus pērn.

Gatilovs sacīja, ka retorikas kāpināšana un "pārdroša spēka demonstrēšana" pret Ziemeļkoreju var novest līdz nepārdomātiem soļiem, kuriem būtu "biedējošas sekas".

Ķīnas priekšlikums par Ziemeļkorejas militāro programmu iesaldēšanu apmaiņā pret ASV un Dienvidkorejas militāro manevru apturēšanu ir "idejas, kas pelna nopietnu uzmanību," teica Gatilovs.

ASV ir noraidījušas šo Ķīnas priekšlikumu un uzstāj, ka Ziemeļkorejai virspirms ir jāsper soļi, lai parādītu, ka tā ir gatava atteikties no savām militārajām programmām.

Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis ASV, Krievija un Ķīna no 2003. līdz 2009.gadam piedalījās sešu pušu sarunās par Ziemeļkorejas denuklearizāciju. Pārējās trīs puses šajās sarunās bija Japāna, Dienvidkoreja un Ziemeļkoreja.

"Kodolproblēmas atrisināšana ar sankcijām un spiedienu pret Phenjanu vien nav iespējama," sacīja Gatilovs.

LETA